Εργασία

Τελείωναν οι ειδήσεις εκείνη την ώρα κι ένα από τα ρεπορτάζ μιλούσε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ακούγοντας αυτά που έλεγε η τηλεόραση ο παππούς ξεφύσηξε:
- Ωχ μωρέ πάλι τα ίδια... Το κλίμα άλλαξε, ο κόσμος υποφέρει, καλά, αφού αυτά δεν συμβαίνουν στη χώρα μας, τι τα λένε και τα ξαναλένε!
Ο Πέτρος όμως που τον άκουσε, του απάντησε:
- Δεν έχεις δίκιο παππού. Αυτό το θέμα μας αφορά όλους...
- Τι μας αφορά όλους; τον διέκοψε ο παππούς. Γιατί τι κάνουμε εμείς στον πλανήτη; Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε...
- Παππού θα πρέπει να μιλήσουμε για μερικά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, να σου εξηγήσω το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και πώς επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Να δούμε μαζί, γιατί πιθανόν υπάρχουν τόσες πλημμύρες, αλλά και γιατί αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της γης, είπε ο Πέτρος.
- Δεν τα ξέρω εγώ αυτά, είπε ο παππούς. Εμείς στα δικά μας τα χρόνια δεν είχαμε ούτε πλημμύρες, ούτε ζέστες. Είχαμε μια χαρά θερμοκρασίες. Γιατί ξαφνικά λένε ότι άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα. Μήπως φταίτε εσείς γι' αυτό; Οι νεότεροι;

Ακούγοντας όλα αυτά, η Λένα σάστισε...
Ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο; Ή μήπως είχαν και οι δύο δίκιο;


  • Καταγράφω τις πρώτες μου σκέψεις σε έναν "χάρτη" εννοιών, έτσι ώστε να ανακοινώσω στους συμμαθητές μου πώς πιστεύω ότι συνδέονται αυτές οι έννοιες. Αυτή τη στιγμή έχω αυτή την άποψη. Θα έχω την ίδια άποψη και στη συνέχεια;


Προχωρούμε...